Gastric bypass – het traject begint nu

 

 

Veranderingen

Een leven staat vol met grote en kleine veranderingen. Jullie weten het, dat ik al een tijdje met mijn gewicht problemen heb.

Zelfs kwamen de extra kilo’s ook door (grote) veranderingen. Ik zet hier nu alles op een rijtje.

 

Fay

Ik ben in december  2014  van mijn dochter, Fay bevallen. Ze was continu ziek, de zorgen stapelden zich elke dag. Om het vol te houden, begon ik antidepressiva te slikken. Na de eerste twee maanden ben uit het niks 10 kg aangekomen. En ineens was ik 93 kg…

Toen Fay overleed, ging het met mij alleen maar erger. Met eten heb ik helemaal niet opgelet… die emoties waren zo intens, dat ik steeds meer aan het snaaien en snoepen was geraakt. Ook mijn eetpatroon is al jaren een ramp, ik kon gewoon die nodige stappen niet nemen.

 

 

Niet meer roken

De volgende grote verandering in mijn leven is: stoppen met roken

In januari van dit jaar had ik een ergere vorm van griep. Daarbij hoef je er helemaal niet aan roken te denken!

Nadat ik beter werd, vroeg ik me af: als ik drie weken zonder roken volhouden kon, dan  zou ik er nog langer of misschien voor altijd zonder sigaretten door het leven kunnen, toch? En bij deze nam ik geen sigaretten meer.

Ja, goed, twee keer om mezelf te testen, of het wel een goede beslissing was… en ja hoor!!! Ik hoef de sigaretten echt niet meer!

Naast de voordelen zijn er nadelen ook. Bijvoorbeeld: een vertraagde stofwisseling waardoor ik minder kilocalorieën kan verbranden.

Nou ja…, als je daar geen besef hebt en je gaat met je huidige leefstijl door, dan komen de kilo’s zomaar aan.

 

 

Diabetes

Als je verhoogde kans hebt op diabetes type 2, dan laat het ook niet lang op zich te wachten. Juist dan niet, als je steeds zwaarder wordt.

Dus de diabetes kwam er ook bij… gelukkig is het nog niet het ergste vorm ervan.

 

 

Die klachten

Doordat ik steeds dikker word, heb ik ook meer en meer problemen met bewegen. Ik heb heel veel last bij het lopen. Ik kan niet meer haasten, anders raak ik enorm snel uitgeput en heb ik pijn in mijn rug, heup en knieën.

Ook in het huishouden raak ik heel snel vermoeid. 

Zo kan ik gewoon met regelmaat niet bewegen. Dat betekent, dat ik gewoon geen conditie kan opbouwen, die mij zou helpen om op te knappen.

Omdat ik mezelf nu helemaal niet leuk vind, heb ik ook een enorm slecht zelfbeeld. Zelfvertrouwen heb ik helemaal niet. Ik werk er wel hard aan, maar lukt het me nog steeds niet. De emoties maken me ook erg moe. 

 

 

En wat nu???

Ik ben nu net onder de 106 kg. Dat betekent dat ik een BMI van 40 heb… Het is een verschrikkelijk gevoel en is gewoon om te huilen. Maar het is wel een feit: met janken ga je niet afvallen.

Ik kreeg al een ‘suiker – dieet’ van mijn diëtiste. Naast de gezonde maaltijden moet ik ook leren om zes keer per dag te eten. Dat is voor mij best een grote uitdaging.

 

 

Gastric bypass (maagverkleining) – een oplossing voor om af te vallen en ook voor om gezonder te worden

Nadat ik het nieuws kreeg, dat ik een milde vorm van diabetes mellitus type 2 heb, heb ik de beslissing genomen om na te gaan, of een maagverkleining voor mij een oplossing zou kunnen zijn.

 

 

 

En ja. Dat is het.

 

 

 

20160831-20160831_140016

 

 

Na het gesprek met mijn diëtiste en huisarts kreeg ik de verwijzing naar het Slotervaartziekenhuis.

 

 

Intake

Die was op dinsdag.  Ik was enorm gespannen, ik vond niet eens de hoofdingang… 🙂

En dan sta je in de lift met een lotgenoot, een heel aardige mevrouw, die ook naar de bariatrie gaat. Ze vertelde me dat ze 22 maanden geleden werd geopereerd.

ZE   ZIET   ER   NU   F A N T A S T I S C H   UIT! Mijn complimenten, hoor!

Ik heb haar gelijk met mijn vragen gebombardeerd. 🙂

Ik heb iets unieks in dit ziekenhuis aangetroffen. Of beter gezegd op de afdeling Bariatrie. Het gevoel, dat ik hier thuis hoor. Ik was vanaf het eerste moment welkom door die andere patiënten. Ik was de eerste keer daar… en toch voelde het aan, alsof we elkaar al jaren kennen. Dit gaaf me een enorm gelukkig en ook vrij gevoel!

En toen werd ik geroepen. Voor mijn intake. Ik ging naar binnen als een sterke vrouw, die bereikt wat ze wilt. En ik kwam er met een grote envelop uit. Mijn lotgenoten feliciteerden me gelijk en ik begreep het pas toen, dat ik wel ene van de gelukkige patiënten ben, die in aanmerking komt voor bariatrische chirurgie.

Dus: het traject gastric bypass is van start gegaan. Yesss!!!  🙂 

 

 

De uitdaging

Vanaf nu ga ik hard aan mijn leefstijl werken om mijn doel te bereiken:

 

eetpatroon veranderen + dagelijks bewegen = afvallen → operatie maagverkleining

 

20160831-20160831_135758

 

 

Waarom het zonder het idee van de gastric bypass niet op gang kwam… vraag me niet. Ik heb er echt geen idee. Waarschijnlijk heb ik een hardere aanpak nodig om te beseffen, dat als er geen verandering komt, gaat het mij dan ook niet beter.

Enne… ik ben zelfs nu ook bang, of het mij überhaupt zou lukken. Met mijn uitstelgedrag vecht ik elke dag.

 

 

Ik wens mezelf veel succes. Ik ben er zeker van dat er een spannende periode voor me staat, maar daarvan ook, dat dit traject mij ook in vele richtingen alleen maar positieve resultaten zal opleveren!

 

 

Vooruit dan maar!!!  🙂 

 

 

 

20160830-20160830-IMG_20160830_123630

 

 

 

Geef een reactie