Niet roken en dik worden

 

Khm, saaier kon de titel niet worden, sorry. 🙂 Maar ja. Dit is het in het kort waar ik even mee ’bezig’ ben.

 

Na lange tijd heb ik gisteren weer een sigaret gerookt. Nou. Was echt niet lekker! Vies, en ik stonk ook erg. Bahhh!

Medio januari van dit jaar ben ik gestopt met roken. Definitief. Daarvoor was ik ook niet een continu rokende schoorsteen, maar toen dacht ik: hier was het genoeg. Mijn  reden was: de aan mijn voordeur indringende diabetes. Ik had destijds ook nog eens een erge griep, war je zelf echt niet op wacht, om eentje te gaan roken. Dus, de motivatie was er al, en ik heb het tot nu toe ook doorgezet.

Gisterochtend heb ik mezelf op proef gesteld. En zoals ik het net beschreven heb, vond ik het niet lekker. Gelukkig. Daar blijft het dan ook.

In de laatste tijd jank ik om het aankomen. Dit vind ik heel erg. Ja, hoor: heel erg.  Ik wist wel, dat de kans wel groot is, dat je dikker gaat worden, als je met roken gaat stoppen, maar was ik er verderop niet meer bezig mee. En dat is balen. Nu ben ik heel veel kilo’s zwaarder.

 

 

Maar ik ben nu naast de extra kilo’s ook het janken zat. Dat brengt gewoon niks. En ik word steeds dikker. En dat is niet leuk.

Ik ging op zoek naar informatie op internet, hoe ik het zou kunnen oppakken. De volgende feiten en tips heb ik gevonden (Bron: soChicken):

 

„Roken zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Je verbrandt door te roken dus meer kilocalorieën dan iemand die niet rookt. Wanneer mensen dus stoppen met roken zal de stofwisseling vertragen waardoor zij minder kilocalorieën verbranden.

Naast het feit dat de meeste gestopte rokers aankomen door de vertraagde stofwisseling, compenseren veel rokers het gebrek aan nicotine door extra te eten en meer te snoepen. Doordat je geur- en smaakorganen beter gaan functioneren als je niet meer rookt, zal het eten allemaal lekkerder smaken. Je proeft veel meer. Daardoor komt een deel van de mensen die stopt met roken wel tien tot vijftien kilo aan. Ze gaan doordat alles zo lekker is veel meer eten.

(…) Wat je het beste kunt doen en heel graag moet willen is het veranderen van je gehele leefstijl. Zorg voor een gezonde voeding, genoeg beweging en zorg ervoor dat je ongezonde snacks weet te vermijden.

Tips om te stoppen met roken en niet aankomen: 

Ga extra sporten. 

Zorg ervoor dat je altijd suikervrije kauwgom op zak hebt. → dit hoef ik echt niet, namelijk ik krijg altijd honger door een kauwgom te kauwen en word ik er ook nog eens erg onrustig van.

Poets regelmatig je tanden.

Elimineer alle ongezonde producten uit je huis en sla gezonde snacks in. 

Als je heel veel trek hebt in een sigaret (→ of gewoon in iets te snaaien), ga dan niet eten maar kies iets anders als afleiding. → Voor mij kan het bijvoorbeeld schrijven, knutselen, naar muziek luisteren, wandelen zijn.

Een stressbal kan ervoor zorgen dat je je energie kwijt kunt. → Voor mij is dit een tangle. En ik zou zeggen, ik wil liever mijn frustratie, dan mijn energie door dit dingetje kwijt kunnen. 🙂 

 

tangle

 

Pas op met alcohol. Door alcohol te drinken krijg je ten eerste veel kilocalorieën binnen, je krijgt er honger van en je zult extra behoefte hebben aan een sigaret.

→ Ja, hoor, dit is ook waar. Maar mij brengt alcohol soms ook op andere ideeën

Geef je lichaam de tijd om te wennen aan het stoppen met roken en het afvallen / niet aankomen. Het is lastig dus stel jezelf niet teveel eisen.

→ Lastig??? Sindsdien ik niet meer rook, heb ik alleen maar meer en meer lichamelijke klachten. Korte adem, moeite met lopen (’tuurlijk door het overgewicht), chronisch vermoeidheid… Ik geef wel de tijd, maar zonder deze kwalen zou ik zeker gelukkiger zijn. (Dit was even janken. Punt.)

Stel doelen op wat betreft stoppen met roken en eten (→ echt? met eten ook stoppen??? 🙂 ), en beloon jezelf met iets anders leuks als je je doelen bereikt hebt. ”

 

En ik wil graag nog een extra punt bijzetten, dus:

Drink voldoende water gedurende de hele dag. Tussen de 1,5 en 2 liter. Dit is van meerdere aspecten van belang.

 

Nadat ik hier even de slimmerik heb uitgehangen, wil ik wel zeggen, dat het heel leuk beschreven is en „makkelijk gezegd, dan gedaan”.

Geen idee, wat er zou moeten gebeuren, dat ik de knop eindelijk om zou kunnen. Daarom schrijf ik ook er over, dat ik me ermee op deze wijze misschien beter kan motiveren.

 

d736cf73c02661c1c69ad40b90878538

 

 

Hebben jullie nog meer tips? Of ervaringen? Hoe hebben jullie dit opgepakt? Ik ben benieuwd naar jullie reacties! Kom en zoeken we het samen er uit!

 

 

2 gedachten over “Niet roken en dik worden

  1. Hallo Erika,

    Ik ben in januari ook gestopt met roken. Niets aangekomen gelukkig. Maar paar jaar geleden toen ik stopte was ik wel rond 9 kg aangekomen. Ik heb de 90 dagen dieet gedaan en de 9 kg-s waren na 3 maanden weg. Ik adviseer je om dit dieet te proberen omdat ten eerste vind ik het heel makkelijk om te doen en ten tweede de kilo’s vliegen d’er echt af.
    Dit dieet verandert je stofwisseling en ontgift je lichaam.
    Je kan in het Hongaars erover Googelen en alles erover lezen
    Ik wens je veel sterkte en heel veel succes! Je mag heel trots op jezelf zijn dat je gestopt bent met roken! Gefeliciteerd!

Geef een reactie